Η Άνδρος της Μαρίνας Καραγάτση

30/09/2014 02:06

Η Άνδρος της Μαρίνας Καραγάτση- Εύη Ρούτουλα

Η Μαρίνα Καραγάτση είναι η κόρη του αείμνηστου συγγραφέα Μ. Καραγάτση, ο οποίος γεννήθηκε με το όνομα Δημήτρης Ροδόπουλος. Είναι επίσης κόρη της σπουδαίας ζωγράφου Νίκης Καραγάτση. Παντρεύτηκε τον ζωγράφο Φίλιππο Τάρλοου. Είναι μητέρα του ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου. Η ίδια σπούδασε Αρχαιολογία. Αλλά επειδή το μήλο πέφτει κάτω από την μηλιά, η Μαρίνα Καραγάτση γράφει. Και γράφει όμορφα. Πριν από μερικά χρόνια μας χάρισε το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημά της «Το ευχαριστημένο ή Οι δικοί μου άνθρωποι», το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω» το 2009.

Φέτος κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Άγρα- το λεύκωμά της με φωτογραφίες από την Άνδρο που τιτλοφορείται «Διαδρομές στην Άνδρο του ΄70». Η Μαρίνα Καραγάτση έκανε συχνά διακοπές στην Άνδρο, την γενέτειρα της μητέρας της. Στην δεκαετία του 1970 έζησε εκεί με τον πρώην σύζυγό της και τον γιο της. Όσο ο σύζυγος ήταν στο ατελιέ του και όσο ο γιος ήταν στο σχολείο, η Μαρίνα Καραγάτση εξερευνούσε το νησί μαζί με την φωτογραφική της μηχανή. Η Μαρίνα Καραγάτση φωτογράφιζε τα πάντα: τους απλούς ανθρώπους, τα σπίτια, τους δρόμους, τις εκκλησίες, τα μαγαζιά και τα καφενεία. Πρόκειται για μια ποιητική αναπαράσταση μιας Άνδρου που δεν υπάρχει πλέον.

Το λεύκωμα παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Άνδρο τον Ιούλιο του 2014 και αναμένεται η επίσημη παρουσίασή στου στην Αθήνα.