Εγώ, η Μάρθα Φρόιντ στο Θέατρο Τέσσερις Εποχές- Εύη Ρούτουλα

27/10/2014 11:04

Χθες το βράδυ είχα την χαρά να παρακολουθήσω το έργο «Εγώ, η Μάρθα Φρόιντ»
της Φωτεινής Τσαλίκογλου σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Γιούλης Ζήκου με την ίδια και τον Πέτρο Αποστολόπουλο στο θέατρο Τέσσερις Εποχές.

Η Φωτεινή Τσαλίκογλου έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και είναι Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες και επιστημονικά έργα αναφορικά με την ψυχολογία και την ψυχασθένεια. Επίσης έχει εκδώσει αρκετά μυθιστορήματα όπως «Η κόρη της Άνθης Αλκαίου», «Έρως φαρμακοποιός», «Όλα τα ναι του κόσμου» και «Εγώ, η Μάρθα Φρόιντ».

Το συγκεκριμένο έργο έχει ως πρωταγωνίστρια την αφανή ηρωίδα, την σύζυγο ενός πολύ πετυχημένου άντρα και επιστήμονα. Η Μάρθα Φρόιντ ερωτεύεται και παντρεύεται σε νεαρή ηλικία τον πρωτοπόρο ψυχαναλυτή Σίγκμουντ Φρόιντ, φέρνει στον κόσμο έξι παιδιά, αποτελεί τον στυλοβάτη της οικογένειάς του: τον ακολουθεί παντού, στην εξορία του Λονδίνου, στις δύσκολες και πολύωρες μελέτες του, τον μοιράζεται με συναδέλφους του και με ασθενείς, τον μοιράζεται με την πατρική του οικογένεια και με συνεχή συνέδρια.

Στο έργο παρακολουθούμε έναν διάλογο μεταξύ του ζευγαριού, έναν φανταστικό διάλογο που δεν έλαβε χώρα ποτέ, ίσως γιατί ποτέ δεν τόλμησαν να πράξουν αυτό που ξεκίνησε με τόση επιτυχία εκείνος με τους υστερικούς και βασανισμένους ασθενείς του: να ανακαλύψουν τα εσώψυχά τους, να παραδεχτούν ο ένας στον άλλον τις αδυναμίες τους, τα παραπονά τους και τα πράγματα που δεν τόλμησαν ποτέ.

Η Μάρθα Φρόιντ είναι μια σοβαρή και σωστή σύζυγος σύμφωνα με τα πρότυπα των τελών του 19ου αιώνα, στέκεται δίπλα στον ακούραστο και έξυπνο άντρα της, όπως θα πει και αυτός στο έργο: «Εγώ θα κουράρω τους ασθενείς μου και εσύ θα μαγειρεύεις για τα παιδιά μας». Όμως η Μάρθα Φρόιντ δεν παύει να είναι και μια όμορφη, έξυπνη και επιθυμητή γυναίκα που λαχταρά να ζήσει με τον άντρα της, που τον ζηλεύει από έρωτα, που δεν θέλει να τον μοιράζεται με την καταπιεστική μητέρα του, με τις ατέλειωτες υστερικές γυναίκες, με τους πολυάσχολους και πανέξυπνους ερευνητές της νέας επιστήμης, με την ίδια τους την κόρη που ακολουθεί τα βήματά του. Ίσως γιατί, όπως λέει και η ίδια στο τέλος του έργου: «Ο έρωτας ή θα είναι ακραίος ή δεν θα υπάρξει ποτέ.»

Το έργο παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέσσερις Εποχές, Κυψέλης 15- κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Στον ρόλο της Μάρθας Φρόιντ η Γιούλη Ζήκου και στον ρόλο του Σίγκμουντ Φρόιντ ο Πέτρος Αποστολόπουλος, τους πλαισιώνουν επάξια σε μικρότερους ρόλους ο Γιάννης Ζαραφωνίτης και η Μύρια Δημητροπούλου. Είναι μια παράσταση ανεβασμένη με μεράκι από τους συνετελεστές του Γιαννούλη Χαλεπά που αγαπήσαμε τόσο πολύ, και αξίζει την προσοχή μας.