Η αλληλογραφία του Κώστα Ταχτσή- Εύη Ρούτουλα

13/10/2014 05:22

Η αλληλογραφία του Κώστα Ταχτσή- Εύη Ρούτουλα

Πρόσφατα μου έγινε μια ερώτηση: ποιοι ήταν οι συγγραφείς που επηρέασαν την απόφασή μου να αγαπήσω παράφορα τη λογοτεχνία. Ένας από αυτούς ήταν ο Κώστας Ταχτσής. Ιδιόμορφη προσωπικότητα ο ίδιος: ομοφυλόφιλος σε μια εποχή και σε μια χώρα που δεν το επέτρεπε, μεγαλωμένος σε μια άκρως μητριαρχική οικογένεια, φτωχός βιοπαλαιστής, μετανάστης στην Αυστραλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Αγγλία, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη, ως μάνατζερ ενός πιανίστα και ως σιδηροδρομικός υπάλληλος. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Κώστας Ταχτσής έκανε τον γύρο της Ευρώπης με μια βέσπα, στην διάρκεια αυτής της περιπλάνησης έγραψε το πιο γνωστό βιβλίο του, το «Τρίτο στεφάνι», το έργο απορρίφθηκε ως ακατάλληλο από τους τότε εκδότες στην Ελλάδα και ο Ταχτσής το εξέδωσε με δικά του έξοδα ( από τότε υπήρχε η αυτοέκδοση!) Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα εργάστηκε ως ξεναγός και ως μεταφραστής, κατά την διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας διώχτηκε για τις φιλελεύθερες ιδέες του. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Ταχτσής υπήρξε ένας πετυχημένος συγγραφέας, μια εκκεντρική προσωπικότητα που ντυνόταν γυναικεία και έβγαινε έξω στους δρόμους να αναζητήσει έναν έρωτα που δεν είχε συγκεκριμένο όνομα. Ο Κώστας Ταχτσής δολοφονήθηκε το 1988 σε ηλικία 60 ετών, βρέθηκε στραγγαλισμένος μέσα στο ίδιο του το σπίτι στον Κολωνό. Μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια το έγκλημα παραμένει ανεξερεύνητο.   

Ο Γιάννης Βασιλακάκος, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης της Αυστραλίας, επικεφαλής των Ελληνικών στον Τομέα Διερμηνείας- Μετάφρασης του ιδίου πανεπιστημίου και συντονιστής του πολιτιστικού δικτύου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για την Ωκεανία, έχει γράψει μια βιογραφία του Κώστα Ταχτσή, εκδόθηκε το 2009 από τις εκδόσεις Ηλέκτρα με τον τίτλο «Κώστας Ταχτσής, η αθέατη πλευρά της σελήνης».

Σήμερα ο Γιάννης Βασιλακάκος επιμελείται μιας νέας έκδοσης, ενός βιβλίου που τιτλοφορείται «Η άγνωστη αλληλογραφία του Κώστα Ταχτσή» και που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πανός. Το βιβλίο περιέχει γράμματα του Κώστα Ταχτσή προς τον Αυστραλό φίλο του και ζωγράφο, Καρλ Πλάτε και την σύζυγό του, Τζόσελιν ( η οποία αγαπούσε πλατωνικά τον Ταχτσή), στις επιστολές αυτές αναφέρεται η σχέση του Έλληνα συγγραφέα με τον Αυστραλό νομπελίστα Πάτρικ Γουάιτ. Επίσης δημοσιεύονται γράμματα μεταξύ του Ταχτσή και ξένων εκδοτών σχετικά με την δημοσίευση του «Τρίτου στεφανιού». Το βιβλίο με τα ανέκδοτα γράμματα του Κώστα Ταχτσή κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πανός, έχει 96 σελίδες και κοστίζει 10 ευρώ.